Pokoj pro prvňáčka

Dětský pokoj pro prvňáčka

Jak správně udělat z dětský pokoj pro prvňáčka? Nastává u vás období, kdy chystáte pokojík pro vaši ratolest, ze které se z malého dítěte stává školák? Jak zamezit nesoustředěnosti a roztěkanosti při plnění školních povinností a přesto nechat pokojíček hravý? Na to se vám pokusím odpovědět právě v tomto článku.

Zóna na učení bez rušivých elementů

Ideálně řešený dětský pokoj pro prvňáčka

 

Nabídka našeho eshopu

Samolepky abeceda

Zobrazit podrobnosti

 

Uvědomte si, že pokud dítě s předstihem doma naučíte uklízet si své věci, nejen ze stolu, budete mít o starost méně vy i prvňáček. Paní učitelka za vámi nebude chodit s tím, že je ten váš pacholek strašně nepořádný, nedokáže si řádně uklidit stůl po hodině a připravit se na další. Dítě si tuto dovednost bude pamatovat z domova a nebude mít problém stíhat přípravu ve škole, bude to dělat automaticky. Lépe si tak mezi hodinami odpočine.

V prvních školních letech je dobré, aby dítě nemělo při psaní úkolů v zorném úhlu příliš mnoho věcí, které ho budou rozptylovat a znesnadňovat mu tak se soustředit. Není tedy nutné aby mělo na stole veliký pastelkovník s všemi možnými barvami pastelek a fixů, nebo nástěnku plnou všeho možného. Čím méně věcí bude mít v dosahu, tím lépe.

Stůl a židle pro prvňáčka uzpůsobená velikosti dítěte

Český nábytek Gazel ideální pro prvňáčka i mladší dítě. Postel lze snížit nebo naopak udělat z ní dvojpalandu.

Nabídka našeho eshopu

Papír s linkami na trénování psaní

Zobrazit podrobnosti

Stůl a židle do dětského pokoje pro prvňáčka je pro většinu z nás to první, co budeme v pokojíku pro školáčka řešit. Ikdyž ne vždy. Pokud máte u jídelního stolu rostoucí židle, můžete toho využít a nechat děti psát první úkoly u stolu v kuchyni. Budete mít tak dítě pod dohledem a přitom třeba uděláte svačinu. Pokud nemáte rostoucí židli, například Jitro, je lepší pořídit dítěti rovnou stůl a židli, které mu budou velikostně pasovat. Zkuste si sednout ke kuchyňské lince a něco krasopisně naspat na papír. Určitě zjistíte, že s lokty téměř ve výšce ramen je to krajně nepohodlné. Člověk by měl mít stůl vysoký tak aby měl při sezení u něj v loktech pravý úhel.

Pokud budete pořizovat „kancelářskou židli“ ujistěte se, zda je velikost sedáku odpovídající dítěti. I já se svými 160ti centimetry jsem měla problém najít vhodnou židli abych měla nohy na zemi a sedák dlouhý tak abych se mohla pohodlně opřít a netlačil mě do kolenních jamek. Nebo naopak nebyl příliš krátký. Rozhodně tedy nekupujte přímo dospěláckou židli.

Zde se je tabulka jak by to mělo správně vypadat co se týče výšky sedáku a stolu dle norem.

Varianty jak toto zajistit jsou vesměs tři, pokud pomineme nákup nového nábytku každé dejme tomu tři roky:

  • rostoucí stůl a nastavitelná dětská židle nebo dřevěná židle typu Jitro.
  • klasický stůl a rostoucí židle typu Jitro.
  • klasický stůl, podstavec pod nohy a nastavitelná dětská židle.

Zvažte možnost naklonění desky. U takového stolu se lépe čte.

Otočná židle. Ano či ne?

Zejména pokud je Vaše dítě aktivnější a roztěkanější nedejte na jeho naléhání, že chce otočnou židli. Ušetříte si tak spoustu nervů při napomínání aby se netočilo a věnovalo se úkoluV nabídce českých výrobců, (například Alba) jsou i kolečkové židle, kde je možné umístit neotočný píst. Což je pro první školní roky výhoda. Později lze píst vyměnit.

Umístění stolu – pozor na přímé sluneční světlo

Dětský pokoj pro prvňačku se stolem v rohu, který pokračuje pod okno. Návrh: Terezie Pitelová

Nabídka našeho eshopu

Magnetická pokovená folie na výrobu nástěnky

Zobrazit podrobnosti

Při distanční výuce se synem jsem si uvědomila jednu zásadní věc. Je velký rozdíl když sedíme u stolu a něco píšeme na papír nebo pracujeme s počítačem. V prvním případě je většinou fajn přímé denní světlo, tedy stůl pod oknem, protože nekoukáme přímo do světla, ale na stůl. Ve chvíli, kdy dítě bude pracovat na počítači nastane problém. Většina z nás má doma notebook nebo počítač, zkuste se s ním posadit před okno, kam právě svítí přímo sluníčko. Nic moc, že? Slunce vás oslňuje tak, že nevidíte na monitor. O moc lepší to není ani za zamračeného počasí. Dnešní děti budou trávit prací s počítačem stále více času.  Je tedy nutné přemýšlet i nad tímto.

Veliký stůl pro dvě děti, kde je počítáno s prací na PC. návrh: Ynterier.sk

Nejideálnější místo je vlevo nebo vpravo u okna, v závislosti na tom jakou rukou dítě píše, případně rohový stůl, kdy počítač bude umístěn mimo okno.

Minecraft dětský pokoj pro prvňáčka se stolem v rohu u okna. Návrh: Terezie Pitelová

Lampička nad úrovní očí

Nabídka našeho eshopu

Berušky

Zobrazit podrobnosti


Velmi důležitá zejména v podzimní a zimní části roku kdy je málo přirozeného denního světla. Nezbytné je aby dostatečně osvítila prostor, kde dítě dělá úkoly. Ideálně tedy s možností nastavení kam přesně bude svítit. Dobré je aby měla možnost změny intenzity a teploty světla. Podle odborníků by lampička měla svítit nad úrovní očí a společně s hlavním osvětlením.

Nástěnky

Nabídka našeho eshopu

Křídová tabulová folie

Zobrazit podrobnosti

Jedna z možností kam umístit rozvrh hodin a další důležité věci, které dítě chce nebo potřebuje mít na očích. U nás najdete několik možností jak takovou nástěnku vytvořit. Velmi oblíbená je magnetická pokovená folie, která se jednoduše přilepí na stěnu na určené místo. Pokud ji přelepíte ještě folií na psaní křídami nebo naleznete prostor kam dát křídovou tabuli samostatně, získáte tak prostor, kde si s dítětem můžete hrát na školu. Spoustu předškoláků a prvňáčků velmi baví, když se na chvíli mohou stát učiteli svých rodičů.  Pokud hru pojmete dobře, může se tak nenápadně učit i Vaše dítě.

Kam s věcmi aneb úložné prostory

Dětský pokoj pro prvňáčky Návrh: Ynteriér

Nabídka našeho eshopu

Samolepky s piktogramy

Zobrazit podrobnosti

Nabídka našeho eshopu

Samolepky autíček a jiné dopravy

Zobrazit podrobnosti

Velká „dospělácká“ postel

Český nábytek Gazel

Pokud jste tak už neučinili při přechodu z malé postýlky, budete nejspíše řešit i postel, která vydrží případně až do dospělosti základní rozměr matrací do takové postele je 90x 200cm.  Výběr záleží, krom ceny, na několika dalších aspektech. Chcete pod ní úložný prostor, přistýlku pro kamarády? Potřebuje ušetřit prostor i pro postel mladšího sourozence? Dobrý spánek je v tomto nejen pro dítě velmi psychicky náročném období velmi důležitý. Proto dbejte na to, aby dítě mělo kvalitní, dobře větratelnou matraci bez škodlivých látek. Ne příliš měkkou ale ani ne vyloženě tvrdou. Hlavně bez zón.  Zóny jsou totiž uzpůsobené na výšku dospělého člověka.

Prvňáček si ještě potřebuje hrát

Nedělejte zatím z pokojíku vyloženě studentský pokoj. Dodejte mu barevnost, kterou si dítě přeje, oblíbené motivy a hračky samozřejmě musí zůstat. Dítěti novým pokojíkem říkáme, že vstupuje do nové životní etapy, ale stále je to dítě, které si potřebuje hrát. Uvažujte ale tak, že je třeba aby pokoj působil uklidňujícím dojmem a dítě se v něm cítilo dobře a mohlo se soustředit nejen na hru, ale i školní povinnosti.

Úvodní foto: Ynterier

Inspirace na dětské pokoje pro prvňáčka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..