Jak nalepit samolepku

Návod jak nalepit samolepku na zeď

Samolepící folii je možné bez problémů ze stěny v dobrém stavu odstranit a nalepit znovu, přesto je ale lepší to udělat správně již napoprvé.

Dvakrát měř, jednou řeš

Nejdříve si dobře promyslete, kam a v jaké poloze chcete samolepící dekorace na stěnu nalepit. Pokud máte složitější motiv tak vám výborně poslouží malířská maskovací páska. Máte-li motiv složený z několika částí, doporučujeme si je nejprve nastříhat a nanečisto na zdi rozvrhnout – provizorně je přilepit na místo malířskou páskou. Malířská páska nepoškodí malbu a vy získáte představu jak bude samolepka v prostoru vypadat. Pokud jste si již definitivně jisti umístěním, udělejte si na zdi například obyčejnou měkkou tužkou značky a samolepku ze zdi sundejte.

Přenášecí papír pro snazší lepení samolepky na zeď

Malé jednoduché motivy jednoduše sundáte  z podkladového papíru a nalepíte na místo. Pokud jste si vybrali složitější motiv, tak je na něm již z výroby nalepená speciální přenášecí folie. Samolepku i s přenášecí folií opatrně sloupneme z podkladového „voskového“ papíru a v kuse nalepíme na stěnu. Celou samolepku důkladně přihladíme, ideální je to například pomocí speciální stěrky. Až po důkladném přihlazení opatrně přenášecí papír z motivu a ze stěny odstraníme.

Větší nebo samolepky na zeď lepíme podobně jako tapety

Velké samolepky je lépe lepit podobně jako klasické samolepící tapety ve dvou lidech. Tedy odlepit jen část podkladové foĺie a samolepku s přenášecí folií přichytit na zeď. Pokud se stane, že se samolepka nepřichytí k průhledné přenášecí folii, je nutné ji něčím, třeba kreditní kartou, ještě uhladit. Část dekorace, na které je stále podkladová fólie trošičku zvednout. Podkladovou folii postupně sundávat a zároveň odkrytou část samolepky nalepit na stěnu. S lepením je potřeba postupovat opatrně a pečlivě, jinak hrozí, že Vám pod folií vzniknou vzduchové bubliny. V případě lepení větších motivů je lepší, pokud se na práci podílejí dvě osoby – jedna drží zatím nenalepenou část samolepky a kontroluje správnou pozici na stěně, druhá přihlazuje.

Vznikly mi bubliny

Pokud se Vám přesto stane, že při lepení vznikne bublinka, jsou možné dva postupy jak problém vyřešit. Jedním z nich je samolepku ze stěny opatrně odlepit až nad část s bubinkou, srovnat a nalepit znovu. Tento postup platí především pro velké bubliny, případně samozřejmě i pro případ že část motivu na stěnu nalepíte špatně. Jestliže ale jde jen o malou bublinku, zcela stačí jí jen opatrně propíchnout (například špendlíkem nebo špičkou skalpelu), vytlačit vzduch a uhladit.

Mám hrbolatou zeď

Pokud nemáte úplně hladkou zeď, doporučujeme na uhlazení použít chlupatý míček, například tenisový a několikrát po samolepce přejet. Samolepka tak přilne k povrchu.

Samolepka mi ani po opakovaném přihlazení nedrží

Ujistěte se, že nemáte na zdi barvu s vysokým procentem latexu, tedy vysoce omyvatelnou barvu. Na těchto barvách nedrží podstatě žádné samolepky z z folií, které jsou opatřené lepidly, které nepoškodí zeď. Zkuste samolepku nahřát fénem. Pokud ani to nepomůže, kupte lepidlo na tapety a použijte ho na přilepení samolepky. Mnohdy pomůže samolepku potřít penetrací na zeď.

Samolepky na zeď Pieris jsou vyrobené z kvalitní vinylové fólie, určené přímo k nalepení na stěnu. Jednotlivé motivy jsou do ní vyřezány a mají díky tomu na rozdíl například od tisku vždy zcela ostré a nerozmazané okraje.

4 thoughts on “Návod jak nalepit samolepku na zeď”

  1. Dobrý den,
    velice mě zaujaly Vaše internetové stránky, právě jsme zrekonstruovali kuchyň a na novou prázdnou stěnu bych chtěla Váš nápis Naše nejkrásnější chvíle, terý bych si doplnila fotečkami vnoučat. Bojím se jen, že naše zdi nejsou dostatečně hladké. Jak poznám jak moc stěny musí být hladké, aby samolelpka držela? Můžete mi poradit? Děkuji a přeji hezký den.
    Jana Jakešová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..