Není samolepka jako samolepka

Pokud máte děti, určitě Vás už napadlo, dát jim do pokojíčku samolepku. Málo koho však napadne se podívat na jaký povrch je samolepka určena. Většina levných tištěných samolepek je tištěna na folie, které vůbec nejsou určené na zeď. Nehledě na zdravotní a ekologické hledisko.

Tištěná versus řezaná samolepka

Když se podíváte na fotku výše, ikdyž se jedná o téměř totožný motiv, každá samolepka vypadá na první pohled jinak.

Vpravo vidíte samolepku vytištěnou na průhlednou folii

  • lesklé nevzhledné okraje
  • působí lehce rozmazaně – uměle
  • dost často na nevhodné folii pro nalepení na zeď

+

  • možné přemístění, pokud se podaří samolepku odlepit bez zaprášení barvou
  • cena
  • plnobarevnost

Vlevo vidíte samolepku řezanou z barevné folie

  • horší manipulace – lepení – v případě složitějších motivů
  • složitější motivy nelze přelepit na jiné místo
  • barva je omezena nabídkou barev folií

+

  • vypadá téměř jako malba, krásně přilne k povrchu
  • má krásně ostré hrany bez odlesků
  • až na podezřele levné vyjímky čeští výrobci používají folii určenou na zeď.

U nás dostanete řezané samolepky na zeď, tedy ty, které mají krásně ostré hrany, jsou vyrobeny z tenké folie, která přilne ke zdi a vypadá téměř jako malba. Vše co je na obrázku barevné bude v barvě, kterou si vyberete ze vzorníku. Vše ostatní bude v barvě zdi.

Je samolepka opravdu určena na zeď?

Je na nich napsáno „Určeno a hladké povrchy“, což zeď v drtivé většině případů není. Běžné levné plnobarevné samolepky mají tak silné lepidlo, že při pokusu o její sundání většinou dojde k poškození malby a často i omítky. Nebo naopak mají tak slabé či vyschlé lepidlo, že vůbec nedrží. 

Mám hrubou zeď, bude mi samolepka na zdi držet?

To zda bude samolepka dobře držet není ovlivněno pouze materiálem samolepky, ale i tím jakou máte zeď. Pokud máte hrubou omítku či barvu s příměsí latexu ( omyvatelnou barvu) je dobré to nejprve vyzkoušet. Obecně na hrubé zdi budou lépe držet samolepky ze slaboučké folie, která lépe přilne k podkladu. Více o tom jak samolepku na takový podklad nalepit se dočtete v článku Jak nalepit samolepku na zeď. Problém na hrubé zdi bude s hodně úzkými a drobnými motivy. Jako jsou v našem případě samolepky s texty a citáty v menší velikosti.

Chci lesklou samolepku nebo aby vypadala jako malba?

Dalším rozdílem je i to, že tištěné samolepky mají  většinou průhledný lesklý okraj, který se ne každému musí na zdi líbit. To u našich samolepek není.

Při výběru samolepek tedy nekoukejte jen na cenu a motiv, ale také na to jak je samolepka vyrobena a zda je určena na povrch na který ji zamýšlíte použít. Plnobarevné, stínované samolepky budou tištěné.

Mám vybrán složitý motiv, zvládnu ho nalepit?

Pokud vybíráte složitější motiv, vždy se ujistěte, že je samolepka ve výrobě opatřena přenášecí folií nebo zda bude tato folie alespoň přibalena. Některé firmy s přenášecí folií vůbec nepracují. Například jméno od nich tak budete lepit po písmenku. Některé firmy přidávají do balení kus přenášecí folie určené na hladké povrchy, nikoli na zeď. U nás dostanete samolepku již přelepenou přenášecí folií, která je určena na zeď. Ušetříme Vám tedy práci s lepením přenášecí folie a eliminujeme možnost poničení samolepky.

Více informací o materiálu, který používáme na naše samolepky na zeď najdete zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..