Polštářek vánoční skřítek

Vánoční skřítek – tradice, kdy se o adventu bordelaří

Ve většině českých rodin, těsně před adventem a během něj, probíhá velký úklid, zapalování svíček, děti rozbalují adventní kalendáře, chodí pro Barborku … Ve Skandinávii si lidé čas čekání krátí bordelařením a dalšími lumpárnami, které „provádí“ vánoční skřítek.

Vánoční skřítek je pěkný lump

Nabídka našeho eshopu

Samolepka na okno vánoční skřítek

Zobrazit podrobnosti

Takový vánoční skřítek se u vás na začátku prosince zabydlí a až do Vánoc provádí různou neplechu. Nejen malé děti, ale i puberťáci se přes noc těší co zas „skřítek“ provede. Poněkud náročnější je to pro rodiče. Ti musí vymýšlet každou noc nějakou lumpárnu či úkol.

Mnohdy si pomáhají i vzkazy typu „Stíská se mi, odskočím si na dva dny domů. Na uvítanou mi prosím připrav moji oblíbenou rýžovou kaši“. Malinké množství kaše pak děti v den návratu skřítka pokládají před jeho dvířka.

Aby se skřítek zabydlel

Pokud chcete tuto tradici zavést a držet celý prosinec, nesmíte zapomenout umístit někam na zeď malinká dvířka jako vchod do jeho místnůstky. Pokud děti tradici znají, můžete dvířka v rámci adventních příprav s dětmi vyrobit. Pokud neznají a chcete je překvapit, můžete je vyrobit z papíru či jiného materiálu sami nebo koupit. Případně můžete výrobu dvířek pojmout jako jeden u úkolů od skřítka.

Vánoční skřítek Nisse, Rampenisse, Tomte, Tonttu

Jak jsem již psala, tahle tradice pochází ze Skandivánie. V Dánsku lumpačí skřítek Nisse, Rampenisse v Norsku ve Švédsku Tomte a ve Finsku Tonttu. Můj tip: Připravte dětem vánoční křižovku, kde tajenkou bude jedno z těchto jmen. Hravou formou se tak dozvědí něco co znají děti ve Skandinávii stejně jako vaše děti Ježíška.

Samolepka se skřítkem nebo polštářek

Skřítek se schovává. Pokud však chcete udělat nějakou neplechu a svést to na skřítka, musí ho děti vidět. Toho našeho můžou najít na polštářku, na okně nebo zdi. Po zbytek adventu pak může přes den zdobit jejich pokojík. Ten na polštářku se může občas někam ukrýt.

U nás budeme hledat polštářek a domalovávat na něj dvířka

Úplně nechci opouštět tradiční české zvyklosti, ale chci syna seznámit s tím jak to chodí jinde. Proto bude mít skřítkovské úkoly a nezbednosti v rámci adventního kalendáře, který u nás nebývá jen o sladkostech a jiných dárečcích, ale i o úkolech.

Nabídka našeho eshopu

Polštářek vánoční skřítek

Zobrazit podrobnosti

  • Bude hledat polštářek se skřítkem a domalovávat na něj dvířka.
  • Seznámí se se skřítkem (napíše mu něco o sobě a skřítek mu zas poví o tom kde je jeho domov a jaký je lumpík)
  • Změní heslo do telefonu na své jméno
  • Skřítek mu schová některé pytlíky z kalendáře
  • Skřítek rozháže fusekle a budem závodit kdo jich dá víc dohromady.
  • Skřítek už nebude chtít být v rozbordeleném pokojíku – uteče a objeví se na okně, aby kouknul jestli už je uklizeno
  • Zabaví sladkosti od Mikuláše nebo Barborky

Další nezbednosti mě určitě ještě napadnou. Je mu deset a už se ptal jestli zas bude adventní kalendář s úkoly. Jo jo, před lety jsem si na sebe ušila pořádný bič :-).

Obdobná tradice v Americe a Velké Británii

V Americe a Británii se obdobná tradice usídlila cca v roce 2005, kdy vyšla knížka Elf on the Shelf . Tato knížka se stala inspirací k tomu, že Američané i Britové začali o adventu doma hledat zlobivého skřítka Elfu.

Proč jsou na Vánoce všude fousatí skřítci s čepicí naraženou až po nos?

Ve Skandinávii neesxistují jen vánoční skřítci lumpové, ale i skřítci, kteří přímo nosí nebo pomáhají nosit dárky. Právě tyto skřítky představují ti všudypřítomní fousáči, kteří se už pár let se hodně zabydlují i v českých domácnostech jako dekorace. Ne všichni však vědí co vlastně představují.

Návrh interiéru: Lucie Košatová – Interiér od Luci

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..