Černobílé obrázky pro miminka zdarma aneb proč pro miminka zrovna černá a bílá?

„Černá a pro miminko? Kdo to kdy viděl?“ Už slyším komentáře babiček. A přesto je tomu tak. Výzkumy totiž ukazují, ze zejména v novorozeneckém věku dítě opravdu nejlépe vnímá kontrast bílá a černá. Černá v kombinaci s bílou jsou tedy nejvhodnější barvy na stimulaci novorozenců. Kartičky a černobílé hračky dokáží nejen miminko utišit, ale podpoří jeho schopnost koncentrace a přirozenou zvídavost.

Novorozenec nemá ještě plně vyvinutý zrak

Nabídka našeho eshopu

Obrázky s údaji o miminku

Zobrazit podrobnosti

Novorozenec vidí jen malou část toho co vidí dospělý člověk. Během prvních týdnů života se upraví jak ostrost tak barevné vidění. Nejdříve dítě vnímá černobílé kontrastní předměty ve vzdálenosti cca 50 cm.

V prvních dnech dítě vůlí ovládá pouze oči

Zraková stimulace je velmi důležitá, protože právě oči dítě dokáže ovládat svou vůlí už od narození. Ostatní pohyby řídí vrozené reflexy.

Nápady co s kartičkami

Kontrastní obrázky pro miminko
Příklad jak umístit kontrastní obrázky – ps: na fotce je stará verze setu.

Karty můžete vytisknout na papír či čtvrtku, rozstříhat, postupně z ruky ukazovat miminku a povídat mu u toho co na obrázku vidí. Pokud potřebujete miminko zabavit abyste si něco udělala, zkuste je zalaminovat a rozmístit je po postýlce, ale pozor na ostré rohy. Určitě zakulatit nůžkami. Ze zalaminovaných kartiček můžete vytvořit i knížku nebo leporelo. Stačí Vám k tomu děrovačka a provázek. Ale pozor na bezpečnost.

Se stimulací se to ale nesmí přehánět

Na trhu se začíná objevovat docela dost věcí pro miminka právě ve vhodné černobílé kombinaci. Jedná se hodně o hand made malovýrobu . Je však důležité si uvědomit jednu věc. I zde platí všeho s mírou. Nejsem například zastánce toho aby tyhle věci byly v postýlce když má dítě spát. Proto bych já osobně nepořídila v tomto stylu povlečení ani mantinel do postýlky. Kolotoč třeba ano, ale ve chvíli kdy má dítě spát bych jej sundala. Do postýlky maximálně usínáčka – postavičku či zvířátko se zavřenými očky.

Sady obrázků ke stažení

Nabídka našeho eshopu

Černobílé kontrastní obrázky – les

Zobrazit podrobnosti
Nabídka našeho eshopu

Černobílé kontrastní obrázky – ukázková sada

Zobrazit podrobnosti

 

One thought on “Černobílé obrázky pro miminka zdarma aneb proč pro miminka zrovna černá a bílá?”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..