pracovní list Martin na bílém koni

Martin na bílém koni – pracovní list

Přijede-li Martin na bílém koni, metelice za metelicí se honí. Pokud na svatého Martina napadne sníh vydrží celý měsíc. Jedna z nejznámějších lidových pranostik. Co si takhle s dětmi o Martinovi něco říci, udělat tématický pracovní list a společně sledovat jestli letos Martin přijede na bílém koni?

Kdo byl Svatý Martin?

Nabídka našeho eshopu

Samolepka na zeď rytíř

Zobrazit podrobnosti

Svatý Martin byl původně voják, který obdaroval nahého žebráka částí svého pláště. Nic jiného u sebe neměl. Díky tomu se mu podle legendy v noci zjevil sám Ježíš. Když se ráno probudil, plášť byl zas celý. Martin odešel z armády, nechal se pokřtít a stal se biskupem (Martinus z Tours). Na jeho svátek 11.11. často začínalo sněžit. Svátek Martina se slaví 11.11., protože právě v tento datum svatý Martin zemřel ( u rok use zdroje rozcházejí). Právě odsud pochází výše zmíněná pranostika.

Svatomartinská pečená husa – trest pro husy

Na oslavu přicházející zimy se v tento čas jídá svatomartinská husa, rohlíčky a pije mladé svatomartinské víno. Existují legendy, proč zrovna husa. Jedna mluví o trestu za rušení kázání husami, druhá o prozrazení úkrytu.

Procvičme si grafomotoriku

Pomocí tohoto listu se dítě hravou formou naučí malovat kolečka – sněhové vločky. Po té může vybarvit bílou barvou koníka. Níže si můžete list objednat. Přijde Vám pak do emailové schránky ve formátu pdf. Na výběr máte dvě varianty. Doporučujeme vytisknout na barevný papír a na práci použít bílou pastelku.

Zimní a vánoční samolepky na okno

Sníh napovídá, že už blíží zima a Vánoce.  Je čas popřemýšlet o výzdobě :-). Na našem e-shopu se, mimo jiné, zabydleli tyhle krasavci 🙂 :

Nabídka našeho eshopu

Samolepka na okno vánoční skřítek

Zobrazit podrobnosti

Nabídka našeho eshopu

Samolepka na okno vánoční skřítek

Zobrazit podrobnosti

Nabídka našeho eshopu

Samolepka na okno vánoční skřítek

Zobrazit podrobnosti

Užijte s předvánoční a vánoční čas jak nejlépe to půjde. Lenka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..