Výroba samolepek aneb pohled do zákulisí

Rozhodla jsem se, že Vás pozvu do zákulisí a ukážu Vám jak to u nás chodí při výrobě samolepek.

Nejprve v počítači připravit motivy

Základním softwarem je pro mě grafický program Corel. Právě v něm vše připravuji. Ať už nové samolepky nebo výrobu. Nejprve je potřeba si veškeré motivy, které půjdou na výrobu  poskládat tak aby přišlo na zmar, pokud možno, co nejmenší množství folie.

Folie Oracal Wall art byla jasná volba

Když jsme na začátku vybírali z čeho budeme samolepky vyrábět, Oracal wall art byla jasnou volbou. Jedná se o kvalitní testovanou německou folii, která je určna přesně pro toto použtí. Na stěně dobře drží, nicméně lepidlo není tak agresivní aby při sundávání z kvalitně udělané stěny (omítka malba), při troše opatrnosti, došlo k sloupnutí barvy či dokonce omítky.

Speciální tiskárna s jehlou – plotr

Nezbytností pro výrobu řezaných samolepek je plotr, který z folie vyřízne motiv. Tuto mašinu si lze představit jako tiskárnu s jehlou.

Jsou i plotry, které dokáží jak tisknout tak i řezat. Na takovýchto mašinách jsou vyráběny všechny ty barevné samolepky s průhlednými okraji. Tyto stroje nejprve vytisknou motiv na průhlednou folii a pak vyříznou okraj. Při nákupu takovýchto samolepek je nutné dát si pozor na to, zda jsou tištěné na folii určenou an zeď, pokud tedy plánujete dát samolepky na zeď, dost často je na nich uvedeno „na hladké povrchy“, což zeď není.

Separování přebytečné folie – největší piplačka

Jakmile plotr vše vyřeže příjde na řadu největší piplačka, separování. Arch s vyřezanými samolepkami musíme zbavit přebytečné folie tak aby na podkladovém papíře zůstal jen motiv.

Na složitější motivy a nápisy u nás vždy přenášecí folie

Pokud se jedná o složitější motiv je u nás samozřejmostí průhledná přenášecí folie pomocí které nalepíte na zeď celý motiv najednou. Tuto folii pak ze zdi opatrně sundáte. Motiv zůstane na zdi.

 

 

One thought on “Výroba samolepek aneb pohled do zákulisí”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..