Čarodějnice - diy, omalovánky, pracovní lsity

Čarodějnice – trocha historie, pracovní listy, omalovánky a Diy

Letos si ohnivých radovánek v kruhu přátel a sousedů z měst a obcí neužijeme. Tak alespoň dětem povězte, proč se vlastně pálí čarodějnice a dopřejte trošku čarodějnických úkolů tvoření a radovánek.

Proč se vlastně slaví čarodějnice?

Nabídka našeho eshopu

Samolepky na výrobu svícnu

Zobrazit podrobnosti

Sedněte si s dětmi a:

  • Popovídejte si o tom kdo jsou vlastně čarodějnice? Jak si je představujete.
  • Zavzpomínejte na pohádky s čarodějnicemi.
  • Proberte pojem dobra a zla – bylinkářky, lečitelky.
  • Kdo jsou pomocníci čarodějnice?
  • Co byste vykouzlili, kdybyste uměli čarovat?

Řekněte jim, že lidé věřili v čarodějnice, o Keltech a Beltainu, Filipojakubské noci. Proč vlastně dnes slavíme čarodějnice a jak se slavili dříve. V tomhle článku jsem dala dohromady pár základních informací, které můžete využít.

Beltain

Nabídka našeho eshopu

Samolepka čarodějnický učeň

Zobrazit podrobnosti

Dnešní svátek pálení čarodějnic pochází nejspíše z keltského Beltainu. Beltain je keltský název pro jasný, zářivý oheň. Ten byl pro kelty posvátný. V předvečer Beltainu Keltové zhasínali všechny ohně. Věřili, že s posledním plamenem odejde vše špatné. O Filipojakubské noci pak zapalovali nové. Keltové se velmi rádi bavili skákáním přes ohně a věřili v jeho očistnou sílu. Bylo to pro ně také období, kdy po zimě začali vyhánět dobytek ven na pastvu. Keltové věřili, že tuto noc došlo ke spojení Boha Belenuse s Bohyní Rhiannon. Na nový rok se jim narodil syn. Beltain je tedy i oslavou lásky a nového života.

Filipojakubská noc

Nabídka našeho eshopu

Samolepka na okno čarodějnice

Zobrazit podrobnosti

Název Filipojakubská noc vznikl proto, protože dříve to byla noc, která předcházela svátku Filipa a Jakuba. Dnes tento den slavíme 1. máj. Lidé dříve věřili, že právě v předvečer prvního máje tedy 30. dubna mají největší moc zlé síly. Na kopce se slétaly čarodějnice a škodili lidem. Lidé chránili sebe a svá obydlí například poléváním svěcenou vodou, zapichováním trní před vrata a podobně. Nejsilnější však byla víra, že zlé síly zažene hlavně dým z ohně. Ten se zapaloval na kopci nad obcí. V ohni lidé zapalovali košťata a házeli je nad hlavy. V okolních zemích se můžete setkat s označením Valpuržina noc.

Pálení čarodějnic

Nejběžnější označení u nás. Dnes už tradiční pálení hadrových figurín čarodějnic má kořeny v dobách, kdy se na ohních upalovali lidé jako objeti bohům. Pro upáleného to byla pocta. Později se jednalo o trest pro mnohdy nevinné ženy, které byly považovány za čarodějnice. Síla ohně byla chápána jako očistná síla od zla.

Pálení čarodějnic dnes

Nabídka našeho eshopu

Samolepka na okno čaroděj

Zobrazit podrobnosti

Dnešní oslavy jsou spíše maškarní zábavou, setkáváním přítel a sousedů. oslavou končící zimy – doby kdy je málo světla – doby temna .

Tak hurá do tvoření, malování a přemýšlení nad čarodějnými úkoly!

Na našem eshopu jich najdete hned několik zdarma. Případně můžete za pár kaček koupit celou sadu, která obsahuje další pracovní listy. Všechny DIY projekty, omalovánky a pracovní listy na téma čarodějnice najdete pohromadě tady.

Sada pracovních listů, omalovánek a DIY na téma čarodějnice
Omalovánka
Čarodějnické zapichy
Pracovní list – geometrie
Pracovní list – pavučina
Pracovní list – počítání
Pracovní list – Český jazyk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..